Home E-Learning Computer Basics: Quiz No.1

Computer Basics: Quiz No.1

1099
7
basics of computer
What is a Computer?

A Computer is an electronic device or appliance that directs and controls information or data. It is an electronic device for storing and processing data. Computer has an inbuilt ability to store, retrieve and process data.

  • Basic functions of computer are- Input Function, Processing Function, Output Function and Storage Function
  • Computer takes input from users, process these inputs, and then give the preferred output
  • With the growth of technology, computers are becoming more and more improved
  • Computers have become a significant part of our day-to-day life and they can be easily seen at almost all fields

We have created a series of Quizzes based on the knowledge of computer, computer operation and processes. We hope that these Quizzes will definitely help you in studying and knowing various things related with computer.


Let’s practise
QUIZ NO.1

1. What does CPU stand for?
  • Control Processing Unit
  • Central Processing Unit
  • Computer Power Unit
  • Control Program Unit
Ans: Central Processing Unit

2. An internal memory of the CPU for storing data & program result:
  • ROM
  • HDD
  • SSD
  • RAM
Ans: RAM

3. The smallest unit of memory is called:
  • Bit
  • Byte
  • Kb
  • Mb
Ans: Bit

4. Which of the following is not an Input device?
  • Keyboard
  • Webcam
  • Speakers
  • Mouse
Ans: Speakers

5. SSD stands for:
  • Serial State Data
  • Solid Storage Device
  • Solid Secure Data
  • Solid State Drive
Ans: Solid State Drive

6. Who is the inventor of Computer?
  • Charles Babbage
  • Steve Jobs
  • Bill Gates
  • Stephen Hawking
Ans: Charles Babbage

7. The first Intel microprocessor is called:
  • Intel 5005
  • Intel 4004
  • Intel Pentium
  • Intel Pentium 4
Ans: Intel 4004

8. A kilobyte is approximately:
  • 1,000 bytes
  • 2,000 bytes
  • 3,000 bytes
  • 4,000 bytes
Ans: 1,000 bytes

9. What type of device is a computer monitor?
  • Solid
  • Liquid
  • Input
  • Output
Ans: Output

10. Which one of the following is not hardware?
  • Printer
  • Scanner
  • Antivirus
  • Laptop
Ans: Antivirus

Practise the above questions in the Quiz below


[quiz-cat id=”1009″]


Play Again


Quiz No.2
Quiz No.3
Quiz No.4
Quiz No.5
MS Word Quiz
Online Quiz with Certificate


also read:

HTML DATA STRUCTURE
DBMS REASONING
C PROGRAM APTITUDE
E-LEARNING
Previous articleISRO’s EOS-06 Satellite Released Earth Images
Next articleComputer Basics: Quiz No.2

7 COMMENTS

  1. It’s very supporting and helping lessons to improve our knowledge about computer science in easy and interesting way. Thanks a lot for your efforts

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here