Home REASONING Logical Reasoning: Letter Series

Logical Reasoning: Letter Series

659
0
Logical Reasoning Letter Series

Logical Reasoning Letter Series: Practice Set


Letter Series is a sequential or consecutive order of letters, numbers or both. It is arranged such a way that each term in the series is obtained according to some specific rules. These rules can be based on mathematical operations, place of letters in alphabetical order etc.

Letter series is a logical arrangement of letters of English alphabet arranged in a specified pattern.

Examples:


1) AZ, GT, MN, _, YB, find the missing letters.
1) KF

2) RX
3) SH
4) TS

Answer: (3)
The first letter moves 6 steps forward. The second letter moves 6 steps backwards.


2) AZ, CX, FU, _, find the missing letters.
1) IR

2) IV
3) JQ
4) KP

Answer: (3)
The first letter moves 2, 3, 4, .. steps forward. The second letter moves 2, 3, 4, .. steps backwards.


3) Find the missing letters in the series, AZ, BY, CX, _.
1) KF

2) RX
3) SH
4) DW

Answer: (4)
The first letter moves 1 step forward. The second letter moves 1 step backwards.


4. Find the missing letters in the series, _, SIY, OEU, KAQ, GWM, CSI.
1) WNE

2) WNB
3) WNE
4) WMC

Answer: (4)
The letters move 4 steps backwards to obtain the next term.


5) Find the missing letters in the series, DKY, FJW, HIU, JHS, _ .
1) KGR

2) LFQ
3) KFR
4) LGQ

Answer: (4)
The first letter moves 2 steps forward. The second letter moves 1 step backwards. The third letter moves 2 steps backwards.


6) CMW, HRB, _, RBL, WGQ, BLV, find the missing letters.
1) MWG

2) LVF
3) LWG
4) WMX

Answer: (1)
Each letter moves 5 steps forward. 


7) BXJ, ETL, HPN, KLP, _, find the missing letters.
1) NHR

2) MHQ
3) MIP
4) NIR

Answer: (1)
The first letter moves 3 steps forward. The second letter moves 4 steps backwards. The third letter moves 2 steps forward.


8) QPO, SRQ, UTS, WVU, _, find the missing letters.
1) XVZ

2) ZYA
3) YXW
4) VWX

Answer: (3)
The first letter and the last letter of the next term are the same. Each term consists of three consecutive letters in reverse order.


9) JE, LH, OL, SQ, _, find the missing letters.
1) WV

2) WX
3) VW
4) XW

Answer: (4)
The first letter moves 2, 3, 4, .. steps forward. The second letter moves  3, 4, 5, .. steps forward.


10) AD, EH, IL, _, QT, find the missing letters.
1) LM

2) MN
3) IL
4) QT

Answer: (3)
Both letters move 4 steps forward.


also read:

HTML DBMS
Data Structure Aptitude
C Programming Reasoning
E-LEARNING

 

Previous articleAnalogy Practice Set
Next articleHTML Layout: Elements and Techniques

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here