Home APTITUDE Number Series Set II

Number Series Set II

836
0
Aptitude_Number Series Set II
Number Series

Number Series is a sequence formed out of numbers. In the number series questions. We will have to detect the rules that result in the formation of a number series. These series are of many kinds and so are the questions that may appear from these topics.


Look carefully for the pattern, and then choose which pair of numbers comes next.

1) 28 25 5 21 18 5 14
A. 11 5
B. 10 7
C. 11 8
D. 5 10
E. 10 5

Answer: Option A
Explanation: This is an alternating subtraction series with the interpolation of a random number, 5, as every third number. In the subtraction series, 3 is subtracted, then 4, then 3, and so on.


2) 8 11 21 15 18 21 22
A. 25 18
B. 25 21
C. 25 29
D. 24 21
E. 22 26

Answer: Option B
Explanation: This is an alternating addition series, with a random number, 21, interpolated as every third number. The addition series alternates between adding 3 and adding 4. The number 21 appears after each number arrived at by adding 3.


3) 9 16 23 30 37 44 51
A. 59 66
B. 56 62
C. 58 66
D. 58 65
E. 54 61

Answer: Option D
Explanation: Here is a simple addition series, which begins with 9 and adds 7.


4) 2 8 14 20 26 32 38
A. 2 46
B. 44 50
C. 42 48
D. 40 42
E. 32 26

Answer: Option B
Explanation: This is a simple addition series, which begins with 2 and adds 6.


5) 9 11 33 13 15 33 17
A. 19 33
B. 33 35
C. 33 19
D. 15 33
E. 19 21

Answer: Option A
Explanation: In this alternating repetition series, a random number, 33, is interpolated every third number into a simple addition series, in which each number increases by 2.


6) 2 3 4 5 6 4 8
A. 9 10
B. 4 8
C. 10 4
D. 9 4
E. 8 9

Answer: Option D
Explanation: This is an alternating addition series with a random number, 4, interpolated as every third number. In the main series, 1 is added, then 2 is added, then 1, then 2, and so on.


7) 17 17 34 20 20 31 23
A. 26 23
B. 34 20
C. 23 33
D. 27 28
E. 23 28

Answer: Option E
Explanation: This is an alternating subtraction series with repetition. There are two different patterns here. In the first, a number repeats itself; then 3 is added to that number to arrive at the next number, which also repeats. This gives the series 17, 17, 20, 20, 23, and so on. Every third number follows a second pattern, in which 3 is subtracted from each number to arrive at the next: 34, 31, 28.


8) 6 20 8 14 10 8 12
A. 14 10
B. 2 18
C. 4 12
D. 2 14
E. 14 14

Answer: Option D
Explanation: This is an alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 2 is added to each number to arrive at the next; in the alternate pattern, 6 is subtracted from each number to arrive at the next.


9) 21 25 18 29 33 18
A. 43 18
B. 41 44
C. 37 18
D. 37 41
E. 38 41

Answer: Option D
Explanation: This is a simple addition series with a random number, 18, interpolated as every third number. In the series, 4 is added to each number except 18, to arrive at the next number.


10) 75 65 85 55 45 85 35
A. 25 15
B. 25 85
C. 35 25
D. 85 35
E. 25 75

Answer: Option B
Explanation: This is a simple subtraction series in which a random number, 85, is interpolated as every third number. In the subtraction series, 10 is subtracted from each number to arrive at the next.


also read:

HTML DBMS
Data Structure Aptitude
C Programming Reasoning
E-LEARNING
Previous articleNumber Series Set I
Next articleVerbal and Non Verbal Reasoning

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here